Ekran Türleri Bilgileri ve Kaliteleri
1: Service Pack Ekran Ne Demek?
Service Pack ekran, akıllı telefonlar için önemli bir unsur olan dokunmatik ara yüzün sağlayıcısıdır. Bu ekranın hem düşük güç tüketimi gerçekleştirdiğini hem de yüksek görüntü kalitesi imkânı sağladığını söylemek mümkündür. Bu ekran, doğrudan ışık yaymak yerine, arka ışıkları ve reflektörleri görüntü üretmek amacı ile kullanmaktadır. Bu da gün ışığı altında dâhil okunabilirlik sağlamaktadır.
2: Çıtalı Ekran Ne Demek?
Çıtalı ekran ile çıtasız ekran sürekli olarak karıştırılmaktadır. Çıtasız ekran, sadece ön panel olarak gelen ve kişinin mevcut kasaya montajını yapmasını gerektiren ekran türüdür. Çıtalı ekran ise, çerçeve ile ekranın fabrikasyon montajlı geldiği ekran türüdür. Çıtalı ekranın her zaman çok daha temiz ve çok daha sorunsuz olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
3: Revize Ekran Ne Demek?
Revize ekran, daha çok telefon tamircilerin kendi aralarında kullandıkları bir ifade biçimidir. Samsung ya da iPhone telefonlarda, üst camın değiştiği buna karşılık alt ekranın aynı kaldığı ekranların revize ekran olarak adlandırıldıklarını söylemek mümkündür. Bazı durumlarda dış ekranda çatlama olduğu, ancak bunun iç ekranı etkilemeyip herhangi bir işlev kaybına neden olmadığı görülmektedir. Revize ekran, tam anlamı ile böyle durumların sonucuna ortaya çıkan bir ekran türüdür.
4: A Kalite Ekran Ne Demek?
Kişilerin düşme, darbe alma, çatlama ya da kırılma gibi durumlara ve nedenlere bağlı olarak ekran değişimi talebinde bulunmaları mümkündür. Bu ekran değişimi talebi ise iki şekilde karşılanmaktadır; orijinal ekran ile değişim ve a kalite ekran ile değişim. Buradan da anlaşılacağı üzere A kalite ekran, telefon marksının bizatihi üretimi olmayan yan sanayi üretimi ekrandır.
5: IPS Ekran Ne Demek?
IPS ekran, eski nesil LED ekranların günümüzdeki karşılığıdır. LCD ekran ise, ikim cam plaka arasında sıvı kristallerin bulunduğu ekran türüdür. Var olan bu kristaller ise, iki elektrot seti ve bir elektrik alana maruz kaldıkları zaman 90 derecelik bir bükülmüş yapı ortaya çıkartma eğilimindedir. IPS ekranın da aynı mantık ve düzey ile çalıştığını ancak elektrot hizalanmalarının biraz farklı olduğunu söylemek mümkündür.
6: OLED Ekran Ne Demek?
Türkçe açılımı Organik Işık Yayan Diyot şeklinde olan OLED ekran için “LED teknolojisinin farklı bir versiyonu” tanımlaması yapmak mümkündür. Bu ekranı diğer ekranlardan ayıran en temel yön ise şudur; yarı iletkenler üzerinden geçen elektrik, ışığın oluşmasını ve ekranın alt katmanında yer alan yayıcı tabakada bulunan deliklere ışığın yönlendirilmesi sonucuna görüntü verilmesidir.
7: Super Amoled Ekran Ne Demek?
Süper Amoled ekran, OLED ve AMOLED ekranların bir üstü olarak görülebilecek ekrandır. Bu ekranın, geniş görüş açısı sağladığını, geniş bir renk yelpazesine sahip olması sebebi ile canlı görüntü imkânı sunduğunu, siyah rengin mükemmel bir şekilde görünmesini mümkün kıldığını ve düşük ekran parlaklığı ile kullanılması durumunda uzun pil ömrünü dengelediğini söylemek mümkündür.
8: Kapasitif Ekran Ne Demek?
Kapasitif ekran, iPhone kullanımının yaygın hale gelmesi ile birlikte bilinirlik elde etmiş olan bir ekrandır. Bu ekranın çözünürlüğünün ve cam kalitesinin yüksek olması, çizilmeye karşı direnç sağlanmasını mümkün kılmıştır. Yalnızca parmak algılıyor olması sebebi ile, telefonun cepte kendiliğinden arama yapması gibi bir durum söz konusu değildir. Aynı şekilde gelen aramaları açması da söz konusu değildir.
9: Yan Sanayi Ekran Ne Demek?
Yan sanayi ekran, telefonun sahip olduğu markanın bizzat kendisi tarafından üretilmeyen ekran türüdür. Bu ekran türünün de kendi içerisinde bazı kalite standartlarının bulunduğunu söylemek mümkündür. Yani, bir ekranın yan sanayi olduğu için tamamen kalitesiz olması gibi bir durum söz konusu değildir. Seçim yapan kişilerin bu konuda da dikkat etmeleri gereklidir.
10: TFT Ekran Ne Demek?
Açılımı Thin Film Transistor olan TFT ekran, her pikselin 1 ila 4 arasında transistor tarafından kontrol edildiği ekran türüdür. Bu teknolojinin, bütün düz panel ekran teknikleri arasında en iyi çözünürlük sunması ile bilinirlik elde ettiğini ve biraz daha maliyetli olduğunu söylemek mümkündür. TFT teknolojisi ile üretilmiş olunan ekran, LCD ekrandır.
11: Rezistif Ekran Ne Demek?
Rezistif ekran, diğer ekranların aksine dokunduğu her şeyi algılayan ekran türüdür. Yani telefon cepte iken arama yapıyor, ya da gelen aramalara cevap veriyor ise, muhtemelen rezistif ekran ile üretilmiştir. Ekranın kapasitif ekran ile kıyaslandığında, daha düşük bir cam kalitesine sahip olduğunu bu sebeple mutlaka bir ekran koruyucu ile birlikte kullanılması gerektiğini söylemek mümkündür.
12: LED Ekran Ne Demek?
Açılımı Light Emitting Diode olan LED ekran, yüksek bir çözünürlüğe sahip olan ekran türüdür. Bu ekran türünün video görüntüsün oluşturulması için, bir dizi ışık yaydığı bilinen diyot kullanıldığı ve kullanılan diyotun düz bir panel üzerinde bulunduğu bilinmektedir. LED ekranın kullanıldığı ürünlerin, güneşte de görülmesi mümkündür. Bu sebeple bahsi geçen ekran türü, açık hava kullanımı için uygundur.
13: PLS Ekran Ne Demek?
Açılımı Plane Line Switching olan PLS ekran, özellikle Samsung’un fiyatını uygun tutmak istediği ürünlerinde kullandığı bilinen bir ekran türüdür. Hassas yönü ile bilinen ve doğru renk verebilen bu ekran, telif hakları sebebi ile yalnızca Samsung tarafından kullanılmaktadır. Ancak diğer marka telefonların da farklı isimlendirmeler kullanarak bu ekranı tercih ettiklerini söylemek mümkündür.
İlginizi Çekebilir: “iPhone’da metin seslendirme özelliği nasıl açılır?”
Bu ekranlarda ekran görüntüsü nasıl alınır?
Her telefonun ve her markanın kendisine özel özellikleri vardır. Bir telefon için geçerli olan bir özelliğin, bir başka telefonda da geçerli olması ihtimali oldukça düşüktür. Bu sebeple kişilerin belirli araştırmalar yaparken, doğrudan telefon modelini ve markasını temel almaları gereklidir. Telefonlarda ekran alımına yönelik detaylar ise şu şekildedir;
Apple markasının ürünü olan iPhone modelleri için iki türlü ekran alma yöntemi vardır. Bunlardan ilki Assistive Touch üzerinden ekran almaktır. Diğer ise iphone ekran kapama tuşu ve home tuşuna aynı anda basılmasını kapsamaktadır.
Samsung ve Android modelleri için ise, şu iki yöntem söz konusudur; kişilerin ellerini telefon üzerinde temaslı bir şekilde sürüklemeleri ve ses açma tuşları ile home tuşuna aynı anda basmaları ekran alımı için yeterlidir.
Ekran değişimi sistemi nasıl çalışır?
Ekran değişimi sistemi, hem farklı markalarda bulunan telefonlar için hem de aynı markanın farklı model telefonları için farklı detaylar kapsayan bir süreçtir. Bu sebeple, kişilerin kendi telefonları için en doğru olan ekran değişimi uygulamasının kullanıldığından emin olmaları gereklidir. Oysa Cep Market ile ekran değişimi işlemini gerçekleştiren kişilerin bu türden bir kaygı yaşamalarına gerek yoktur. Çünkü Cep Market, doğrudan telefon odaklı ekran değişimi işlemi yapan ve gerçekleştirdiği işlemlerin tamamında müşterinin isteğine göre orijinal ekran kullanan bir firmadır. Gerçekleştirdiği işlemlerin tamamının işçilik garanti kapsamında olması ve garanti süresince herhangi bir sorun yaşanması durumunda doğrudan müdahale edilmesi gibi tüm konularda hızlı, yardımcı ve çözüm odaklıdır.
Cep Market’te ekranlar orijinal mi?
Cep Market aracılığı ile gerçekleştirilen işlemlerin tamamında kullanılan ürünler müşteri istediğine göre kullanılır. Ücretlendirme Yan Sanayi, OEM yada orijinal ürünlerde değişiktir. Kişilerin ürün kalitesinde herhangi bir kaygı yaşamalarına gerek yoktur. Ürünlerin tamamının gerekli testleri firmamızda yapılmaktadır, 6 aylık olan isçilik garantisi mevcuttur. Ekran değişimi işlemini Cep Market aracılığı ile gerçekleştiren ve garanti süresince herhangi bir sorun ile karşılaşan kişilerin, bizler ile iletişime geçmeleri ve sorunlarının giderilmesini talep etmeleri mümkündür. Kullanıcı hatasından kaynaklı olmadığı tespit edilen sorunların tamamı, ücretsiz bir şekilde tarafımızca giderilecek ve olası mağduriyetler bu şekilde ortadan kaldırılmış olunacaktır. Detaylı bilgi almak isteyen ve bu konuda çekinceleri bulunan kişilerin bizler ile iletişime geçmeleri ve var olan soru işaretlerini gidermeleri mümkündür.
OLED ekran mı IPS mi tercih edilmeli?
Yeni bir telefon piyasaya sürüldüğü zaman, kişilerin karşı karşıya kaldıkları en büyük endişelerden biri ekran seçimidir. Sık sık karşılaştırılan iki ekran ise OLED ve IPS ekranlarıdır. OLED ekran, daha önce de bahsi geçtiği üzere LED ekranların yeni teknolojisi olarak görülen ekrandır. Açılımı İn Plane Switchin olan IPS ekran, ( Türkçe anlamı düzlem içi geçiş şeklindedir. ) TFT – LCD ekranın yerini alması amacı ile geliştirilmiş olunan ekran türüdür. Bu ekran türünün piyasaya sürülmesinin ardından, cihazlarda renk skalasının genişlediğini ve çözünürlüğün arttığını söylemek mümkündür. Yani özellikle renk konusuna uç boyutlarda dikkat eden kişilerin, ekran tercihlerini IPS ekrandan yana yapmalarında fayda vardır.
Ekranların orijinal olduğunu nasıl anlarız?
Öncelikle, orijinal ekranın simsiyah olduğunu bilmekte fayda vardır. Yani ekranınız kapalı iken var olan renk füme şeklinde ise, ekranınız muhtemelen yan sanayidir. Çünkü orijinal ekran tam anlamı ile simsiyahtır.
Ekranın orijinal olup olmadığının anlaşılmasının bir diğer yolu şudur; ekranı açıp bembeyaz bir sayfaya girin. Girdiğiniz sayfada ekrana farklı açılardan bakın. Eğer açınız değiştikçe ekranda kısmi kararmalar meydana geliyorsa, yani ekranın ışığı alış açısında bağlı olarak bazı beyaz kısımlarda koyulaşma olduğu görülüyorsa, ekranınız muhtemelen yan sanayidir, orijinal değildir.
Orijinal ekranın renk canlılığı oldukça yüksektir. Telefon ekranını değiştirdikten sonra bazı renk kayıplarının meydana geldiğini gören ve canlılığın yitirildiğini hisseden kişilerin ekranlarının orijinal olup olmadığını bir bilene göstermeleri gereklidir.
Ekranlarda kırılma yaşanması garanti kapsamında mı?
Yalnızca … dakikalık / saatlik bir sürede ekran değişimini gerçekleştiren ve hiçbir şekilde veri kaybına uğramayan kişilerin gerçekleştirdikleri değişim için bir garanti aldıklarını ve cihazlarını garanti kapsamına soktuklarını söylemek mümkündür. Garanti, çok yönlü olması ile birlikte, bazı durumları kapsamamaktadır.
“Ekranım kırıldı, garanti kapsamına girer mi? “ diye soru soran kişilerin merak ettiği ise, bu durumun garanti kapsamında olup olmadığıdır. Bu konuda şunu söylemek mümkündür; ekran kırılması, kullanıcı hatası içerisinde olan bir durum olduğu için garanti kapsamında değildir. Ancak, cihazın kaskosunun bulup bulunmadığına bağlı olarak bu durumun değişiklik göstermesi mümkündür. Benzer durum yaşayan kişilerin ise, Cep Market ile iletişime geçerek en sağlıklı bilgiyi almalarında fayda vardır.
Ekran Tamiri sırasında resimler silinir mi?
Ekran tamiri amacı ile bizlere talepte bulunan kişilerin en büyük korkuları, resimlerinin ya da bazı bilgilerinin silineceği düşüncesine yöneliktir. Oysa Cep Market aracılığı ile gerçekleştirilen ekran değişimi işlemlerin herhangi birinde resim ya da veri kaybının ortaya çıkması söz konusu dâhil değildir. Gerçekleştirilen işlem, yalnızca ekran değişimini kapsamaktadır.
Telefonunun ekranını değiştirmek amacı ile bizlere başvuran ve ekran değişimini gerçekleştirdiğimiz kişilerin, telefonlarında herhangi bir en ufak değişiklik meydana gelmeden telefonlarını geri almaları imkânları söz konusudur. Ne veri kaybının meydana gelmesi, ne fotoğrafların silinmesi ne de cihaz içerisinde bulunan herhangi bir bilginin ya da görselin yerinin değiştirilmesi söz konusu dâhil değildir.