Telefon Hafıza Yükseltme Bilgileri
Günümüzde hem iş hem özel hayatta kullanılan akıllı telefonların hafızaları yüksek kapasiteli depolama alanlarına rağmen dolarak kullanıcıları zor durumda bırakabilmektedir. Çünkü hafıza hiç beklenmedik bir anda dolduğunda yeni fotoğraf çekmek, müzik indirmek veya herhangi bir dosyayı indirme şansı maalesef kalmamaktadır.
Telefonunuzdaki depolama alanı dolduğu zaman ne yapmanız gerektiğinden ve hafıza yükseltme bilgileri nelerdir bu yazımızda bahsedeceğiz.
Telefon hafızası dolunca ne yapılır?
Telefonunuzun hafızası dolunca ilk yapmanız gereken hafızada en fazla yer kaplayan nelerdir bunları tespit etmektir. Hafızayı zorlayanları görmek için önce Ayarlar’a sonra Depolama’ya dokunun. Buradan toplamda ne kadar depolama alanınız olduğunu, ne kadar kaldığını ve hafızada neyin ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz. Genelde en fazla hafızada yer kaplayanlar uygulamalar, resimler, müzikler, ses kayıtları ve videolardır. İşe bunları bir gözden geçirerek gereksiz ya da kullanmadığınız verileri silmekle başlayarak akıllı telefonunuzun hafızasında yer açabilirsiniz.
Telefonda yeterli alan nasıl açılır?
Telefonda yeterli alan yok uyarısıyla karşılaştığınız zaman, böyle bir sorun için hiç aklınıza gelmese bile, telefonu yeniden açıp kapatmayı deneyin. Bu işlem, RAM üzerine binmiş olan fazla yükü sıfırlamanızı sağlayacaktır.
Uygulamaları silerek yer açmak içinse hangi uygulamayı sileceğinize karar vermek için Ayarlar > Depolama’ya gidin ve Temizle’ye dokunun. Karşınıza çıkan sekmelerden Kullanılmayan Uygulamalar’a dokunduğunuzda uzun zamandır kullanmadığınız uygulamalar yanlarında boyutlarıyla birlikte listelenir. Böylece hangi uygulamayı sileceğinize daha kolay karar verebiliyorsunuz.
Telefonda yeterli alan açmak için göz atmanız gerekenlerden biri de medya dosyalarınızdır. Özellikle yüksek kalite ve video çekimi yapan bir telefona sahipseniz, bu dosyalar çok büyük yer kaplarlar. Bu noktada yapmanız gereken ya dosyaları başka bir cihaza aktarmak ya da bulut depolama sistemlerine başvurmaktır.
Uygulamaların ön bellek verileri de cihazın belleğinde yer kaplamaktadır. Uygulamalar daha hızlı çalışabilmek için telefonunuzda geçici dosyalar oluşturmaktadırlar. Zamanla bu dosyalar hiç tahmin edemeyeceğiniz boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle büyük boyutlu uygulamaların ön bellek dosyaları çok fazla yer kaplamaktadır. Bunlardan birkaçını silmek bile telefon hafızanızda yer açmaya yetebilir. Örneğin Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlar uzun süreli kullanım neticesinde oldukça fazla veri biriktirebiliyor. Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama Adı > Önbelleği Temizle adımlarını izleyerek uygulama verilerini temizleyebilirsiniz.
Cihaz depolama ayarları nasıl değiştirilir?
Android cihazınıza bir SD kart taktıysanız bundan sonra resimlerinizi isterseniz belleğe isterseniz de SD karta depolayabilirsiniz. Telefonunuza SD kart taktığınızda cihaz size resimleri nereye depolayacağını sorar. Soruya bir kere yanıt verdikten bundan sonra çektiğiniz resimler hep oraya depolanacaktır. Eğer yaptığınız seçimi değiştirmek isterseniz şu işlemleri takip ederek cihaz depolama alanını değiştirebilirsiniz.
Öncelikle Ayarlar’ı açın. Daha sonra Hafıza bölümünü seçin ve SD kartınızın adına dokunun. Ekranın sağ üst köşesindeki üç dikey noktaya dokunun. Ardından Hafıza Ayarlar’ına giderek biçimi dahili olarak seçin. SD kartınızı dahili olarak biçimlendirmek için Sil&Format’a dokunun. SD kartınızın yavaş olması durumunda Android uyarı verir. Devam etmek için Tamam’a dokunun. Veri taşıma işini hemen başlatabilir veya daha sonra yapabilirsiniz. Son olarak SD Kartınızın uyum sürecini tamamlamak için Bitti’ye dokunun.
Depolama alanı olarak Google Drive, Gmail ve Google Photos’da Google One kullanabilirsiniz.
Google One depolama alanı planınızı değiştirmek için Android telefonunuzda Google One uygulamasını açtıktan sonra Ayarlar’ı seçin. Burada Depolama alanı planını değiştir’e dokunun ve yeni depolama alanı sınırınızı seçin. Fiyatlandırmayı ve ödeme tarihini seçip İleri’ye dokunun Ödeme yönteminizi seçtikten sonra da Abone ol’a dokunun.
Depolama alanı dolu ne yapmalıyım?
Depolama alanı dolduğunda telefonunuza herhangi bir medya veya uygulama indirme şansınız kalmamaktadır. Yapmanız gereken depolama alanını boşaltarak telefonunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktır.
Yukarıda telefonda yeterli alan nasıl açılır bölümünde anlattığımız adımlarla depolama alanınızı boşaltabilirsiniz. Bunun haricinde SD kart kullanarak depolama alanınızı artırma şansınız var. Günümüzün akıllı telefonlarının birçoğu 64 GB dahili depolama alanına sahiptir. Daha fazlası için ihtiyacınıza ve cihazınızın özelliklerine uyan bir boyutta SD kart seçerek depolama alanındaki dosyaları ve uygulamaları taşıyabilirsiniz.
Dahili depolama alanı nasıl boşaltılır?
Cep telefonlarının sahip oldukları depolama alanı marka ve modeline göre değişmekle beraber zaman içerisinde kullanıldıkça doldukları için depolama alanını boşaltma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bunun için ilk çözüm microSD kart kullanarak depolama alanı kapasitesini artırmak olacaktır. Android telefonlarda bu mümkün olsa da iPhone’larda microSD kart yuvası yer almamaktadır.
Telefonunuzda microSD kart olmasa bile kapasiteyi artırmak için USB depolama birimlerini kullanabilirsiniz. USB OTG kablosu ile fotoğraf ve videoları kolayca başka bir depolama kaynağına yedekleyebilirsiniz.
Silmek istemediğiniz fotoğraflarınız için Google Photos gibi bulut uygulamaları kullanmayı tercih edebilirsiniz. iPhone’lar içinse iCloud yedeklemeleriyle Apple’ın Fotoğraflar uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu şekilde fotoğraflarınızı başka yerde saklayarak, akıllı telefonunuzun depolama kapasitesini artırabilirsiniz.
Ayrıca yazımızın başında adımlarını anlattığımız kullanamadığınız uygulamaları kaldırmak ve özellikle sosyal medya uygulamalarının önbelleklerini temizlemek depolama alanınızı boşaltmak için etkili işlemlerdir.
Telefonunuzda daha önceden indirilmiş ama artık ihtiyaç duymadığınız eski fotoğraflar, videolar ve diğer dosyalar varsa bunları silmek depolama alanını açmakta büyük fayda sağlar.
Ayrıca iletilerinizi gözden geçirerek, özellikle ekli dosyaları silmekte yarar var. Diğer > Ayarlar > Diğer Ayarlar üzerinden erişebilir; “Eski Mesajların Silinmesi” seçeneğini aktif edebilirsiniz.
SD kart nasıl depolama alanı yapılır?
Telefonunuzda hafıza problemi yaşıyorsanız microSD kart ile depolama alanını genişletmek en rahat çözümlerden biri olacaktır. iPhone telefonlarda microSD kart yuvası yer almasa da Android telefonlarda SD kartlarla hafızayı artırma şansınız oluyor.
Hafıza kartlarını destekleyen telefonlarda SD kart tercihi yapmak birçok noktada hayat kurtarıyor. Bu noktada hafıza kartı seçimini doğru yapmak önemli bir detay olmaktadır. SD kart alırken dikkat etmeniz gereken sadece SD kartın depolama alanının çok yüksek olması değil, kartın okuma ve yazma hızına da dikkat etmelisiniz.
SD kartlar hayat kurtarsa da yavaşlıklarından ötürü uygulamalar yetersiz performans sergiledikleri için sadece telefona yüklenebiliyorlar. Bu sorunu çözebilmek için SD kartınızı dahili depolama alanı olarak kullanabilirsiniz. Bunun için Adoptable Storage adlı bir özellikle SD kartı formatlamanız gerekir.
Ayrıca Android’de “Kabul Edilebilir Depolama” adlı bir özellik bulunmaktadır. Bu özellikle microSD kartların dahili bellek olarak kullanılmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu özellik SD kartın dahili depolama için kabul edilebilir olup olmadığı kontrol ediliyor.
Telefonda SD kart nerede?
SD kart artık genellikle telefonun sağ ya da sol tarafında konuşlandırılan SIM tepsisinde yer almaktadır. SD kart, telefonu satın aldığınızda telefon kutusunda gelmez ayrıca satın alınması gerekir. SD kart telefonda nereye takılır sorusunun cevabı ise modele göre çeşitlilik göstermektedir. Her ne kadar şu anda sağ ya da sol kenardaki SIM tepsisi üzerinden SIM kart takılabiliyor olsa da özellikle eski nesil bazı telefonlarda arka kapağın sökülmesiyle SIM ve microSD kart yuvalarına beraber ulaşılabiliyor.
SIM tepsileri de modeline göre farklılık oluşturabilmekte. Tek SIM’li modellerde tepsi üzerine SIM kart ve microSD için iki ayrı yuva açılmıştır. Çift SIM’li modellerde ise aynı mantıkla çift SIM kart ve microSD yuvası ayrı ayrı sunulmuş, yani toplamda kullanıcıya üç kart kullanabileceği bir tepsi sağlanmıştır. Ancak çift SIM kartlı ve hibrit tepsi özellikli modellerde, sabit tek bir SIM kart yuvası bulunurken, ikinci yuva kullanıcı tarafından ikinci bir SIM kart veya microSD kart kullanımı seçimini gerektirmektedir.
Sistem verileri nasil silinir?
Android telefonlarda sistem verilerini silmek için öncelikle SIM kartını ve varsa hafıza kartını cihazdan çıkarın. Android 4 ve altı sürümlerin bulunduğu telefonlarda Ayarlar>Gizlilik>Fabrika Ayarları adımlarından ilerleyerek silme seçeneğine dokunun. Lollipop ve daha yeni sürümle çalışan Android telefonlarda ise Ayarlar>Hesaplar>Yedekle ve Sıfırla adımlarından giderek Fabrika ayarlarına sıfırla seçtiğinizde ekranın alt kısmındaki ‘Cihazı Sıfırla’ya dokunduğunuzda sistem verilerini kolayca silebilirsiniz.
Android’in Marshmallow (5.0) veya daha yeni sürümlü işletim sisteminin bulunduğu telefonlarda kişisel verilerinizi silmeden önce hesaplarınızı telefonlardan kaldırmanız gerekebilir. Bunu yapmak için Ayarlar>Hesaplar adımlarından ilerleyin ve Google hesabınızı seçin. Google e-posta hesabınızı seçtikten sonra menü simgesine dokunarak hesabı telefonunuzdan kaldırın. Daha sonra telefonunuzdaki bilgileri tamamen silmek için Ayarlar>Hesaplar>Yedekle ve Sıfırla adımlarından giderek Cihazı Sıfırla butonuna bastığınızda cihazınızdaki tüm verileri silebilirsiniz.
Cihazın belleği nasıl temizlenir?
Cihazınızın belliğini temizlemek için işe fotoğrafları silmekle başlayabilirsiniz. Eğer Google Photos ile yedekleme yapıyorsanız telefonunuzdaki kopyaları silebilirsiniz. Buna ek olarak indirilen filmleri, müzikleri ve diğer medyayı Google Play’den silmek için içeriğin bulunduğu uygulamayı açın. Menü> Ayarlar > İndirilenleri Yönet’e dokunun. Daha sonra da İndirildi > Kaldır’a dokunun. Diğer içerikleri ise içeriği indirmek için kullandığınız uygulamadan silebilirsiniz.
Belleği temizlemek için yanıt vermeyen uygulamaları kapatabilir, kullanmadığınız uygulamaların yüklemelerini kaldırabilir ve uygulamanın önbelleğini ve verilerini temizleyebilirsiniz. Bir uygulamanın önbelleğini ve verilerini genellikle telefonunuzun Ayarlar uygulamasından temizleyebilirsiniz. Ayarlar telefona göre değişiklik gösterebilir.
İndirilen dosyaları silmek ve dosyaları USB kablosuyla bir bilgisayara kopyalamak da cihazın belleğini temizlemede etkili işlemlerdir.
Telefondaki fotoğrafları hafıza kartına nasıl aktarılır?
Akıllı telefonlarda en çok yer kaplayan dosyalar arasında fotoğraflar genellikle ilk sırayı almaktadır. Telefonunuzun dahili depolama alanında yer açmak için fotoğrafları hafıza kartına aktarabilirsiniz. Telefondaki fotoğrafları SD karta taşımak için bir Dosya Yöneticisi kurmanız gerekiyor. Örneğin ES File Explorer ücretiz ve kullanımı kolay çözümlerden biridir.
https://es-file-explorer.tr.uptodown.com/android
Uygulamayı indirdikten sonra çalıştırın ve dahili hafızanızı gösteren DCIM klasörünün içerisindeki fotoğrafları kes komutu ile microSD kartın içerisindeki DCIM klasörüne yapıştırın. Hem kesme hem de yapıştırma işlemleri için DCIM klasörlerini kullanmaya dikkat edin. Fotoğrafları kopyalamak yerine kesmeyi denerseniz dahili hafızanızda yer açmış olacaksınız.
Cep telefonu nasıl temizlenir?
Cep telefonunuzu temizleme işlemine geçmeden önce cihazınızı kapatın ve üzerindeki kapak, kılıf, kablo ve tüm aksesuarları çıkarın. Telefonunuzun ekranını temizlemek için yumuşak, tüy bırakmayan mikrofiber bir bez kullanın. Ekranı çizme ihtimali olan kağıt havlu ve benzeri malzemeleri kullanmayın.
Herhangi bir açıklıktan nem girmemesine dikkat edin. Gerekirse bezi az damlatılmış suyla veya alkol bazlı bir dezenfektanla nemlendirerek fazla basınç uygulamadan telefonunuzun önünü ve arkasını silin.
Cep telefonunuzun mikrofon ve hoparlöründen toz ve kir parçalarını temizlemenin en iyi yolu yumuşak dokulu bir fırça kullanmaktır. Örneğin bir sulu boya fırçası bu iş için uygundur. Fırçayı hoparlör ve mikrofon boyunca birkaç kez hareket ettirin.
Diğer bir yöntemse kürdan yardımıyla hoparlör deliklerine yerleşen toz ve kirleri çok bastırmadan yavaşça çıkarmaktır. Son olaraksa küçük bir bant kullanarak telefonunuzun hoparlörüne hafifçe bastırın ve biraz bekledikten sonra çekin. Böylece hoparlörün üzerindeki tortu, toz ve kirler banda yapışacaktır.
Telefonda depolama alanı nasıl temizlenir?
Akıllı cep telefonlarının eski modellerinde depolama alanları çok ufak boyutlarda olabiliyor. Bazı modellerde de yine aynı şekilde kurulum alanının boyutu birçok uygulamayı aynı anda kurmak için yeterli olmayabiliyor. Burada uygulamaların kurulum alanını değiştirebilirsiniz, ya da varsayılan gelen kullanılan kurulum alanında temizlik yapabilirsiniz. Cache ve şişmiş dosyaları silip dosyaları silip hızlandırma yapabilirsiniz. Çoğu zaman yazılımsal sorunlar gözlemlendiği zaman wipe data cache clear yani fabrika ayarlarına dönme kullanılabilir. Bunu son çare olarak düşünün.
Uygulama marketinden indirebileceğiniz analiz araçları ile kullanılmayan uygulamaları tespit etme ve kaldırma yapılabilir, silinen uygulamaların kalıntı dosyaları temizlenebilir, indirilen ama ihtiyaç duyulmayan dosyaların kategorik temizlenmesi için kolaylıklar sağlanabilir. Kullanılmayan uygulamaları microSD karta taşıma da bir diğer yöntemdir fakat bu da ek yazılım ihtiyacı gerektirebilir. Ayrıca uygulamaların bunu destekleyip desteklemediğini de önceden kontrol etmelisiniz. Son olarak fotoğraf ve video gibi yer kaplayan dosyalar için bulut yedekleme nasıl yapılır araştırın deriz.
iPhone hafızası nasıl temizlenir?
iPhone hafızasını nasıl temizlenir konusuyla ilgili ilk yapılması gereken hafızada en çok yer kaplayan uygulama ya da dosyaları saptamaktır. Bunu Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı kısmından görüntüleyebilirsiniz. Buradan en çok kullanılan uygulamaları ve uygulamaların ne kadar yer kapladıklarını görmeniz mümkün. Örneğin işe “Hiç kullanılmadı” yazan uygulamaları silmekle başlayabilirsiniz.
iPhone hafızasını temizlemenin bir diğer yolu da fotoğraf ayarlarını düzenlemekten geçiyor. Eğer telefonunuzla sık sık fotoğraf veya video çekiyorsanız hafızanız kolayca dolabilir. Bunu engellemek için öncelikle Live Photos ve HDR özelliklerini daha az kullanabilirsiniz. Sadece kaliteli fotoğraf çekmek istediğiniz zaman bu özellikleri açarsınız.
Apple’ın bulut servisi iCloud’u kullanarak iPhone hafızasını temizleyebilirsiniz.
iPhone hafıza temizleme işlemini iPhone yedeğini alıp, iPhone’a yedeklemeyi yeniden yükleyerek kolayca yapabilirsiniz. Bu işlemin adımları şu şekilde:
- iPhone’u bilgisayara bağlayarak iTunes uygulamasını açın.
- iTunes üzerinden iPhone simgesine tıklayın.
- “Şimdi Yedekle” diyerek cihazın yedeğini alın.
- Yedekleme işlemi bittikten sonra “Yedeklemeyi Geri Yükle” seçeneği ile almış olduğunuz yedeği iPhone’a geri yükleyin.
- iPhone’a yedeklemeyi geri yüklemenizle birlikte ayarlarınız, uygulamalarınız ve uygulama ayarlarınız eskisi gibi olacak.
Telefon Hafıza Yükseltme Fiyatları Ne Kadar?
Teknik olarak telefon hafızası iki şekilde yükselir. İlki hepimizin bildiği gibi daha yüksek kapasitede bir microSD kart takarak. Yeni telefon alırken yüksek hafıza herkes tarafından önemsenir ancak bütçe yeterince zorlandığı için ilk etapta düşük kapasitenin yeteceği düşünülür. Sonrasında ise microSD kart girişine takviye yapılarak depolama sıkıntıları çözülür.
Bugün 128 GB ve 256 GB kapsitede bir microSD kart hemen herkesin ulaşabileceği bir fiyat düzeyindedir. Ancak telefonda microSD yoksa hafıza yükseltme yapılması gerekmektedir. Hafıza yükseltme dediğimiz işlem telefonun anakartına bağlı depolama yani NAND çipinin daha yüksek kapasiteli bir başka NAND ile değiştirilmesini ifade eder. Örneğin; 16 GB kapasiteli bir iPhone 6 64 GB, 128 GB ve 256 GB’lık hafıza yükseltme işlemine uygun. Böylece ilk etapta yüksek kapasiteli bir iPhone almamış olsanız bile sonradan NAND taktırma ile hafıza yükseltme ilacınız oluyor.
iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus modellerinin tümü hafıza yükseltme işlemine uygundur. NAND arızası, NAND değişimi, NAND yükseltme ve yeni NAND taktırma, ana hafızayı artırma, iPhone kapasite artırma, iPhone depolamayı artırma konusunda Cep Market’e güvenebilirsiniz.